ZELFMOTIVATIE

1. Investeer in jezelf!

Als je wilt groeien, investeer dan minstens een uur per dag (een leven lang) in jezelf. Lees een goed boek, luister naar of maak muziek, maak een wandeling, … Het werkt inspirerend en motiverend!

2. Verlaat je comfortzone!
Speel niet op safe, maar daag jezelf uit. Het is verleidelijk te doen wat je altijd doet en waar je goed in bent, maar je hebt waarschijnlijk meerdere talenten en daar kom je pas achter als je je comfortzone verlaat.

3. Fouten maken mag!
Wees niet bang om fouten te maken en beschouw het zeker niet als falen. Je leert er alleen maar van!

4. Durf te dromen!
Wuif je plannen en dromen niet op voorhand weg omdat ze zo onrealistisch lijken of omdat anderen je voor gek verklaren. Houd alle opties open en kijk naar de mogelijkheden. In het ergste geval mislukt het, maar heb je het wel geprobeerd.

‘Success is going from failure to failure without loss of enthusiasm.’ (Winston Churchill)

5. Maak af waaraan je begint!
Plannen maken is plezierig, maar realiseer ze ook. Maak er een gewoonte van pas aan iets nieuws te beginnen zodra je een taak voltooid hebt. Want onafgeronde taken geven een onbevredigd gevoel en blijven voortdurend rondspoken in je hoofd.

6. Leef in het ‘nu’!
Je kunt toekomstplannen maken of terugkijken, maar je leeft op dit moment. Waar sta je? …en waar wil je heen?  Breng je doel(en) elke dag bewust een stapje dichterbij.

7. Lach elke dag!
Lachen is plezierig, gezond en het verlaagt de stress. In een stressvrije omgeving ben je gemotiveerder en kost het je minder moeite om dingen aan te pakken.

8. Start klein, denk groot!
Je kunt tientallen redenen verzinnen waarom iets niet lukt, maar laat die je niet weerhouden om eraan te beginnen. Geloof in eigen kunnen – ook al is de kans klein dat het een succes wordt - en laat je niet weerhouden door valse bescheidenheid, pessimisme of angst.

9. Doe alles met plezier!
Streef ernaar om dingen te doen die je energie geven. Sta positief in het leven en laat je niet meeslepen door negativiteit, geklaag en geroddel. Houd onplezierige zaken kritisch tegen het licht en verander je houding of neem afscheid van deze zaken.

10. Hou vol!
Geef niet op als het eens tegen zit of een periode moeizaam gaat. Realiseer je dan waar je het voor doet. De voldoening is des te groter als het uiteindelijk wel lukt!