DISC

Bij iedere persoonlijkheid hoort een kleur. Welke kleur past bij jou volgens de DISC persoonlijkheidstest?

In de Griekse oudheid dachten ze dat je aan iemands uiterlijk kon zien wat voor type persoon dat was. Veel uitdrukkingen in onze taal verwijzen er nog steeds naar: een wilskrachtige kin, een intelligent voorhoofd. Tegenwoordig gebruiken we psychologische tests om inzicht te krijgen in de communicatie van collega’s op de werkvloer en hoe de samenwerking in teams geoptimaliseerd kan worden. Anno 2017 kijken we hiervoor niet meer naar iemands kin of neus, maar in welke kleur iemand communiceert. Hoe dat zit? We nemen je mee in de DISC-methode én hebben een leuke test voor je in petto. Kun je gelijk kennismaken met jouw spirit-animal, het dier dat overeenkomt met jouw persoonlijkheid!


Wat is DISC?

Het was advocaat-psycholoog Dr William Marston die in 1928 in zijn boek ‘Emotions of normal people’ de vier meest in het oog springende temperamenten / gedrags-stijlen van mensen en de daarbij behorende emoties in kaart bracht. Hij vertaalde dit naar het zogenoemde DISC-model. DISC staat voor:

  • D Dominant
  • I Invloed
  • S Stabiel
  • C Consciëntieus

Zijn idee was om mensen inzicht te geven in hun eigen gedrag en in dat van hun medemensen. Want alleen mensen die elkaar begrijpen, kunnen hun interactie en samenwerking verbeteren.

Het is je vast weleens opgevallen dat als er in groepjes gewerkt moet worden, iedereen zijn of haar eigen rol in de groep heeft. De een neemt de leiding, terwijl de ander alles opschrijft en voor iedereen koffie haalt. De rol die iemand inneemt hangt niet alleen af van iemands eigen persoonlijkheid, maar minstens net zoveel van de rest van de groep. Dat betekent tegelijkertijd - heel fijn - dat je je gedrag en communicatiestijl kan aanpassen aan situaties en deze dus ook kan beïnvloeden! Welke kleuren en-types zijn er?


Vurig Rood - dominant en durfal

Bij de D van dominant hoort de kleur rood. Mensen met deze communicatiestijl onderscheiden zich vooral door zelfverzekerdheid, resultaatgerichtheid en assertiviteit. Deze mensen gaan confrontaties en conflicten niet uit de weg, ze stellen wat-vragen en ze zijn niet bang om risico’s te nemen. In stresssituaties lopen zij het risico om té direct te zijn en hierdoor arrogant over te komen. Bij kennismaking geven ze je een ferme handdruk, maken ze direct oogcontact en hoor je dat er luid en duidelijk gepraat wordt. Tip: val deze mensen niet lastig met details en geef ze het idee dat zij de koers bepalen. Iemand die volgens DISC ‘rood’ zou zijn, is bijvoorbeeld Geert Wilders.


Zonnig Geel - hoe meer zielen hoe meer vreugd

Geel vraagt om de I van interactief. Je hoort ze vaak al van ver: enthousiast en energiek, liever pratend en kletsend dan luisterend, lachend en bezwaren wegwuivend. Gezelligheid is key, vandaar dat deze mensen graag de wie-vraagstellen. Op mindere dagen dreigt de valkuil van te veel praten en anderen niet aan het woord laten, signalen uit de omgeving missen en kans op chaos. In gesprek zijn deze mensen dichtbij, ze raken en kijken je aan en gebruiken veel expressie en humor. Tip: geef deze personen waardering en geef ze vooral niet het gevoel dat ze er niet bij horen. Volgens de DISC-methode gedraagt Katja Schuurman zich op de ‘gele’ manier.


Zachtaardig Groen - niet te beroerd om mee te denken

Je hoeft er niet naar te zoeken, maar je moet wel goed kijken: de S van stabiel vind je in groen. Mensen met een groen temperament hebben een vriendelijke uitstraling, zijn goede luisteraars/observators en weten als geen ander wat echte service is. Vandaar dat zij vaak hoe-vragen stellen. Ze zijn bescheiden, attent, meegaand en hoeven niet per se op de voorgrond. Eenmaal in gesprek deel je al je geheimen met ze vanwege hun warme, zachte en kalme manier van doen. Hun ontwikkelpunt is dat zij zich niet te veel moeten wegcijferen. Tip: spring bij deze personen niet te veel van de hak op de tak en luister vooral ook naar wat zij te zeggen hebben; je zal je verbazen over hun observaties. Een voorbeeld van een BN’er die ‘groen’ is, is Yvon Jaspers.


Helder Blauw - weldoordacht

Het temperament dat bij blauw hoort: de C van consciëntieus. Ja, dat zijn die betrouwbare, zorgvuldige, kritische mensen die weloverwogen beslissingen nemen. Ze houden van feiten, analyses en resultaten en hebben oog voor detail. Voor deze mensen is het oppassen geblazen dat ze zich niet in die details verliezen. In contact komen zij bedachtzaam over, vandaar ook hun waarom-vraag. Ze maken direct oogcontact en vormen zich een beeld op basis van gegevens en indrukken. Tip: geef hen de (gedetailleerde) informatie die zij willen, maar overval hen niet met een plotseling besluit. Een mooi voorbeeld van iemand die zich ‘blauw’ gedraagt is Peter R. de Vries.


Verrassend Paars - niet in een hokje te plaatsen

Nog even dit: bijna niemand zal zich enkel en alleen herkennen in één kleur qua gedragsstijl. Sterker nog, wij gaan ervanuit dat vrijwel iedereen in meerdere of mindere mate iets van zichzelf herkent in elke kleur. Vandaar ook de R van Regenboog en de hoeveel-vraag. Over het algemeen heeft iedereen zijn of haar eigen hoofdkleur en 1 of 2 bijkleuren. Maar wat nou als je van jezelf vindt dat je net zo rood als blauw, of net zo blauw als groen bent? Ook dan ben je uniek, want met dit temperament kun je je als een kameleon aanpassen aan nieuwe of andere situaties. De ene keer sta je te shinen op een podium, de andere keer ben je faciliterend bezig in de coulissen. Waar deze mensen voor moeten waken is dat zij zich wel bewust moeten blijven van hun eigen identiteit. Tip: vraag hen gerust om te multitasken als zij over meerdere talenten beschikken. Maar geef hen wel de tijd en de ruimte hiervoor. Volgens deze filosofie is Marco Borsato zo’n zeldzame ‘paarse’ multitasker.

Bron: https://www.manpower.nl/35262547/Welke-kleur-en-dier-ben-jij-volgens-de-DISC-persoonlijkheidstest.html