Tien redenen waarom coaching je verder kan helpen

Heb je een probleem en twijfel je of het inschakelen van een coach je kan helpen? Twijfels zijn heel begrijpelijk. Coaches zeggen weleens gekscherend “Niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan er één gebruiken”. Een coach is geen doktor of psycholoog, maar helpt je je doelen te bereiken en je (sneller) te ontwikkelen.

Coaching is een krachtige vorm voor ontwikkeling die leidt tot verandering en resultaat. Heb jij een probleem en zoek je daar een oplossing voor? De hamvraag is of coaching je daarbij kan helpen. Waarom coaching? Ik geef je 10 redenen waarom coaching je verder kan helpen.

Lees meer

Jureren van een online versus traditioneel solistenconcours


Afgelopen zaterdag heb ik het online solistenconcours van Muziekfederatie Zuidhorn gejureerd. Per mail ontving ik een overzicht met deelnemers. Iedere deelnemer had een uniek nummer. Achter de naam van iedere deelnemer stond een link naar de video van het optreden dat verborgen op YouTube was geplaatst. Daarnaast ontving ik pdf’s van de bladmuziek en een gepersonaliseerd juryverslag in Word. Hoewel het perfect was voorbereid, gaat er tóch veel tijd verloren aan handelingen, administratie, etc… Ik werkte met meerdere beeldschermen, zodat ik de bladmuziek, de video en het juryverslag (Word) constant en goed in beeld had.

Lees meer

2020, het jaar van zelfreflectie

Met betrekking tot mijn werkzaamheden en inkomsten was 2020, als gevolg van COVID-19, een prutjaar. Normaliter ben ik overdag werkzaam als coach en dirigeer ik vrijwel iedere avond een orkest. In de weekenden ben ik doorgaans op pad als coach, (gast)dirigent, jurylid en presentator/verslaggever, ...

Om mijn vele vrije uren nuttig te besteden heb ik in overleg met één van mijn orkesten een uitdaging aangepakt die hoog op mijn bucketlist stond: een muziekstuk componeren. Dit werk gaat in 2021 in première. Ik heb ontzettend veel plezier aan dit creatieproces beleefd, het smaakt daarom naar meer.

Daarnaast heb ik me als lifelonglearner fulltime op een tweetal Post-HBO opleidingen gestort: Leadership Coaching en Team Coaching (inmiddels afgerond). Hoewel ik met enthousiasme studeerde, waren er vele dagen waarop ik me depressief voelde. Ik heb nu aan den lijve ondervonden hoe risicovol een bestaan als zelfstandig musicus is. Geen werk, geen inkomsten …maar de gedachte dat dit in vele delen van de wereld het geval is heeft me getroost. Er waren vele momenten waarop ik dacht: ‘Ik neem afscheid van de muziekwereld, want na deze periode zullen we – zeker weten – geconfronteerd worden met bezuinigingen. Cultuur staat wat bezuinigingen betreft doorgaans in de frontlinie, en dat wil ik niet nogmaals meemaken.

De compositie en de beide coachingopleidingen hebben mij echter door deze lastige periode heen geholpen. Als 50-er fulltime en gedisciplineerd terug in de schoolbanken is soms afzien. Zeker omdat de ‘drugs’ van het workaholic zijn en de dagelijkse contacten ontbreken. Maar er was wederom troost: René Descartes’ uitspraak ‘Cogito ergo sum’ ('Ik denk, dus ik ben').

Ondanks alle tegenslagen dank ik het universum dat dit bizarre jaar mij de kans en moed heeft gegeven voor zelfreflectie, de weerkaatsing van het licht op mijn eigen rol, gedrag en functioneren. Als ‘3’ van het enneagram (bereiker/presteerder) is de boodschap van mijn superego: Je bent goed of oké zolang je succesvol bent.
Maar Sijtze: wiens doelen? wiens succes?
De komende, hopelijk laatste COVID-maanden gun ik mezelf daarom een adempauze om afstand te nemen van wat ik denk dat anderen van me verwachten, zodat ik dichter bij mezelf kom. Ik blijf de muziekwereld (mijn passie) trouw, maar vanuit een andere invalshoek: coachen, delen, samenwerken ...en componeren.

Lees meer